Extrémne horúčavy v Európe topia aj koľajnice

Zahraničie 19.07.2022, 19:00 | red | diskusia

Teploty na Britských ostrovoch dosiahli takých hodnôt, že sa tam začali topiť koľajnice. Železničná doprava je v dôsledku horúčav na mnohých miestach paralyzovaná. Podľa oficiálnych zdrojov boli stavané v časoch viktoriásnej éry a neboli robené na takéto vysoké horúčavy.

článok pokračuje nižšie

Na sociálnej sieti Twitter kompetentní vydali pre ľudí odporúčania, aby radšej necestovali, iba v nevyhnutných prípadoch. “Extrémne teploty, ktorým Londýn čelí, sa v dôsledku klimatickej krízy stávajú normou. Popieranie pravdy alebo odkladanie naliehavých opatrení povedie len k extrémnejšiemu počasiu a väčšiemu riziku pre životy a infraštruktúru,” uviedol londýnsky primátor Sadiq Khan. V dôsledku horúčav sú v krajine viaceré požiare. 

článok pokračuje nižšie

Ba čo viac, londýnske letisko Luton uzavrelo vzletovú a pristávaciu dráhu. Dôvodom je, že ju vysoké teploty poškodili. Pre porovnanie, doteraz najvyššia teplota na Slovensku bola zaznemenaná 20. júla 2007, kedy v Hurbanove namerali 40,3 stupňa Celzia. Britský rekord je tak len o 0,1 stupňa nižší.

Nielen v Británii

Extrémne horúčavy však nesužujú len britské ostrovy. Rekordy padali aj vo Francúzsku, kde v pondelok namerali neuveriteľných 42,7 stupňa Celzia na západe krajiny v meste Beaulieu-sur-Layon.

Na Slovensku máme tiež poriadne horúco, ale oveľa menej, ako v Británii či Francúzsku. V Bratislave je aktuálne 32 stupňov Celzia, v Sebechleboch 30,5 stupňa Celzia. Očakáva sa, že najvyššie teploty budú ku koncu pracovného týždňa. Vo štvrtok má byť vyše 37 stupňov Celzia.

📷 Titulná fotografia: Stephen Menzies ACIRO

Zdieľajte na:    

Diskusia