Rekordy na Britských ostrovoch včera ešte mierne vzrástli

Zahraničie 20.07.2022, 18:30 | emeteo | diskusia

Včera sme priniesli informáciu o nových rekordoch v Spojenom kráľovstve. Na poludnie tam na londýnskom letisku Heathrow namerali extrémnych 40,2°C. Dnes však Met Office vydal novú tlačovú správu, v ktorej je rekordná teplota ešte vyššia.

Najvyššiu teplotu v Spojenom kráľovstve namerali v Coningsby v grófstve Lincolnshire. Teplota sa tam vyšplhala až na 40,3°C. Pre porovnanie, presne takúto teplotu drží slovenský rekord. V roku 2007 túto teplotu namerali aj v Hurbanove a práve dnes si tento rekord pripomíname.

článok pokračuje nižšie

Okrem najvyššej dennej teploty zaznamenali aj tie najvyššie minimálne teploty v noci. V Spojenom kráľovstve namerali na bývalej stanici kráľovských vzdušných síl RAF Kenley Airfield  teplotu 25,8°C.

Rekordné horúčavy boli zaznamenané aj vo Walese a Škótsku. Vo Walese namerali nové maximum 37,1°C v dedinke Hawarden. Najvyššiu nočnú teplotu 24,5°C namerali v pobrežnej dedinke Aberporth. V Škótsku rekord najvyššej dennej teploty o desatinu stupňa celzia prekonal hodnotu supertropického dňa. Na zámku Floors v grófstve Roxburgshire dosiahla teplota 35,1°C. Najvyššia nočná teplota bola 21,3°C v Nunraw Abbey.


Tabuľka rekordov dosiahnutých na Britských ostrovoch. Zdroj: Met Office

článok pokračuje nižšie

Mark McCarthy, vedúci Národného klimatického informačného centra Met Office povedal: "Videli sme padanie teplotných rekordov. Nový národný klimatický teplotný rekord Spojeného kráľovstva by mal byť zriedkavým javom a normálne by sme očakávali, že nový rekord prekročí predchádzajúci iba o zlomok stupňa."

To, čo sa včera odohralo na Britských ostrovoch prekvapilo aj britských meteorológov. "Včera sme však videli, že 39 staníc v rozsiahlom pásme Anglicka prekonalo predchádzajúci najvyšší denný teplotný extrém, pričom najvyššia teplota prekonala predchádzajúci rekord – stanovený v Cambridge v júli 2019 – o pozoruhodných 1,6 °C.", pokračuje McCarthy.

Nočný teplotný rekord bol taktiež výrazne prekonaný. "Faktorom nedávnych extrémnych horúčav boli nočné teploty, ktoré tiež výrazne prekonali predchádzajúce rekordy. V Kenley Airfield zaznamenali minimum 25,8 °C, čím prekonali predchádzajúci rekord o 1,9 °C.", uzavrel McCarthy.

📷 Titulná fotka: Unsplash

Zdieľajte na:    

Diskusia