Horúčavy dobyli Slovensko, bol dosiahnutý aj významný míľnik. Čo nás ešte čaká?

Report 21.07.2022, 20:20 | emeteo | diskusia

Dnešný deň bol dlho označovaný ako deň, kedy príde vyvrcholenie extrémnej vlny horúčav, ktorá od pondelka zasiahla Slovensko. Mnohí boli zvedaví, čo nás čaká a aké teploty budú v tento deň dosiahnuté. Poďme si v reporte zrekapitulovať, čo sa dnes udialo, či sa obavy naplnili a čo nás ešte čaká.

Tropická noc bola znovu na našich dvoch staniciach v Pukanci a Starom Meste. V Pukanci klesla teplota v noci na minimálnych 🌡 22,2°C o 🕑 02:20. V Starom Meste bolo minimum 🌡 21,5°C o 🕔 05:02.

Horúce bole už doobedie

článok pokračuje nižšie

Na meteostanici v Bernolákove teplota pár minút po deviatej hodine presiahla teplotu 30°C. O jedenástej hodine dopoludnia mali všetky naše stanice s prehľadom cez 30°C. Na poludnie bernolákovská stanica bola za hranicou supertropického dňa.

Vyvrcholenie prišlo podvečer, padali staničné rekordy

Po tom, čo všetky naše stanice už po 15. hodine presiahli 36°C, teploty neúprosne stúpali. Všetky naše stanice dosiahli nové staničné rekordy, okrem tej vo Vajnoroch, ktorej maximum bolo o 🕒 15:07 🌡 36,3°C, čo bolo o desatinu stupňa Celzia menej, ako jej aktuálny rekord.

Absolútne najvyššiu teplotu, nie len stanice ale aj nášho portálu ,zaznamenala meteostanica Bernolákovo, keď dve minúty pred 16. hodinou teplota vystúpala až na neuveriteľných 🌡 39,4°C. Hranica 39°C bola na tejto stanici presiahnutá dnes niekoľkokrát počas prílevu vĺn horúceho vzduchu.

článok pokračuje nižšie


Vývoj teploty na stanici Bernolákovo. Zdroj: eMeteo

Druhá stanica, ktorá dosiahla teplotu cez túto hranicu, a to presne 🌡 39,0°C, bola mestská stanica v bratislavskom Starom Meste. Táto teplota bola dosiahnutá o 🕔 17:44.

Staničné rekordy boli zaznamenané aj na Starej Hore s maximálnou teplotou 🌡 37,1°C, v Pukanci 🌡 36,3°C a aj na našej najnovšej stanici v Hornom Bare, kde sa teplota vyšplhala na 🌡 36,9°C.

Pokorená bola aj hranica 40°C

Na automatickej stanici SHMÚ v Dolných Plachtinciach dnes po 15. hodine bolo nameraných 🌡 40°C. Išlo len o tretí deň v histórii meraní s takto vysokou teplotou na našom území. Niekoľko dalších staníc presiahlo aj hranicu 39°C.


Graf teploty vzduchu na AS Dolné Plachtince. Zdroj: Facebook SHMÚ

článok pokračuje nižšie


Automatické meteorologické stanice SHMÚ a ich teploty o 15:30. Zdroj: Facebook SHMÚ

Horúco aj nasledujúce dni

Na západe môže byť táto noc na viacerých miestach tropická a teploty sa môžu vyšplhať niekoľko stupňov Celzia nad hranicu 20°C. Počas dňa budú teploty dosahovať supertropických teplôt, no už nie tak vysokých ako dnes. SHMÚ vydal výstrahy ⚠️ 3. stupňa pre niekoľko južných okresov, kde môže teplota dosiahnuť až 38°C.


Mapa výstrah SHMÚ na piatok. Zdroj: SHMÚ

Búrky počas piatku možno očakávať iba na horách, na zvyšku Slovenska stále nie sú priaznivé podmienky pre ich vznik.

Model ALADIN, predpovedá sobotné teploty ešte vyššie ako dnes. Aj mnohí meteorológovia očakávajú, že sa tak stane a teploty môžu dosiahnuť až 41°C. SHMÚ taktiež na tento deň vydal výstrahy ⚠️ 3. stupňa pre mnohé južné okresy. Avšak prepokladáme na základe modelov ECMWF a GFS, že v sobotu budú dosiahnuté supertropické teploty (35°C a viac), no nepresiahnu maximá tých dnešných.

článok pokračuje nižšie


Mapa výstrah na sobotu. Zdroj: SHMÚ

📷 Titulná fotka: Pixabay

Zdieľajte na:    

Diskusia