Neskutočné nebeské divadlo: Blesk smeroval k vesmíru, vedci vysvetľujú!

Zahraničie 12.08.2022, 09:16 | red | diskusia

Tak to sa nevidí tak často. Reč je o obrovskom elektrickom výboji, ktorý sa podarilo zachytiť prednedávnom počas mimoriadne silnej búrky. Na záberoch, ktoré sa podarilo spraviť, pripomína obrovské tornádo purpurovej farby. Vedci sa domnievajú, že išlo o najsilnejší elektrický výboj, ktorý sa doteraz podarilo zachytiť. 

Elektrický výboj
Zdroj: Science Advances

článok pokračuje nižšie

Výboj, ktorý odborne nazývajú „gigant jet“, sa podarilo zachytiť počas búrky v americkej Oklahome. Obrovský blesk sa počas nej uvoľnil do výšky najmenej 75 kilometrov smerom do vesmíru a mal asi tisíckrát väčšiu silu, ako typický blesk. Autori štúdie, v ktorej sa venovali práve tomuto fenoménu, konštatujú, že zrejme išlo najsilnejší popísaný jav tohto typu. Počas búrky sa totiž obrovský blesk preniesol do ionosféry, čo je vlastne dolný okraj kozmického priestoru. Vedci popísali, že výboj v sebe zahŕňal aj pomerne chladné prúdy plazmy o teplote asi 200 stupňov Celzia, ale aj veľmi horúce prúdy, ktoré mali teplotu viac ako 4400 stupňov.

„Podarilo sa nám zmapovať tento gigantický jet v troch rozmeroch s naozaj kvalitnými dátami,“ tvrdí vedúci výskumu Levi Boggs. Vďaka faktu, že búrku zachytilo niekoľko špeciálnych prístrojov, vedeli vedci zrekonštruovať podobu výboja či popísať jeho vlastnosti. Ukázalo sa, že výboj vyžaruje menšie výboje, ktorým vedci hovoria streamery – sú na samom hrote blesku. Najsilnejší elektrický prúd pritom tečie výrazne až za týmto hrotom, píše portál ČT24.

článok pokračuje nižšie

Vzhľadom k tomu, že doteraz neexistuje presný prístroj, ktorým by vedeli vznik gigantických bleskov detekovať, sú pre vedcov pomerne vzácne. K udalosti v Oklahome došlo ešte 14. mája 2018. „Podrobné dáta ukázali, že tieto studené prúdy začínajú svoje šírenie tesne nad vrcholom oblačnosti. Šíri sa až do spodnej ionosféry do výšky sedemdesiatich až osemdesiatich kilometrov, čím vytvárajú priame elektrické spojenie medzi vrcholom mraku a spodnou ionosférou, čo je spodný okraj vesmíru. Toto spojenie prenáša približne tisíce ampérov prúdu za sekundu,“ vysvetlil Boggs. Vedci sa pozreli aj na to, prečo vlastne blesk smeruje k vesmíru a nie k zemskému povrchu, ako normálne blesky. Myslia si, že niečo blokuje tok náboja, ktorý smeruje dole k zemi. „Z nejakého dôvodu dochádza k potlačeniu výbojov z mrakov smerom k povrchu. Dochádza k nahromadeniu záporného náboja a potom podmienky vo vrchole búrky oslabujú najvrchnejšiu vrstvu náboja, ktorá je obvykle kladná. Keď sa neobjavia blesky, ktoré za búrok bežne pozorujeme, môže gigantický výboj uvoľniť nahromadenie prebytočného záporného náboja v mraku,“ konštatoval vedec. Najčastejšie sú však gigantické jety hlásené z tropických oblastí, kde vznikajú tropické búrky. Ten v Oklahome bol výnimočný, vzhľadom na to, že nevznikol z tropickej búrky, ale len bežnej. Údajne nie sú ničím výnimočným a objavujú sa pomerne často. Zvyčajne sa však nedajú zachytiť. 

📷 Titulná fotka: Science Advances

Zdieľajte na:    

Diskusia