Sardíniou a Sicíliou sa prehnali silné búrky. Priniesli so sebou bleskové záplavy

Zahraničie 12.08.2022, 12:00 | emeteo | diskusia

Vo štvrok sa talianskymi ostrovmi Sardínia a Sicília prehnali silné búrky spojené so prívalovými dažďami a krupobitím, ktoré spôsobili bleskové povodne. 

Najkritickejšia situácia bola v južnej časti ostrova Sardínia, kde búrka s krúpami vo vnútrozemských oblastiach ostrova, priniesla bleskové povodne, informuje o tom portál MeteoWeb.

článok pokračuje nižšie

Podľa portálu na Sardínii spadlo až 75mm v obci Silius, 71mm v Assemini či 64mm v Sinnai. Takmer celá časť z týchto úhrnov bola dosiahnuté už za jednu hodinu. V Cagliari to bolo síce "len" 28mm, no v meste brúka napáchala množstvo škôd v podobe zaplavených ulíc, zavalených áut bahnom či zatopených pivníc. 

Najhoršia situácia bola v Cagliari v oblasti Pirri, kde hladina vody v uliciach siahala až po dvere áut. Taktiež vzhľadom na výstrahy pred búrkami bola skôr uzavretá aj štátna cesta SS554 v oblasti Elmas z dôvodu hroziacich záplav. V oblasti Assemini sa ulicami valila voda akoby tadiaľ pretekala rozvodnená rieka. Brala so sebou osobné autá a zanechala po sebe kopy bahna.

článok pokračuje nižšie

V historickom centre na námestí Piazzeta Savoia spadol konár na stoly reštaurácie. Zázrakom sa našťastie nikomu nič nestalo, aj napriek tomu, že len pár metrov od tohto miesta sa zdržiavali dvaja turisti.

Počas búrky bol spozorovaný aj downburst, ktorý sa podarilo zachytiť aj na videu v obci Capoterra západne od Cagliari.

článok pokračuje nižšie

Sicíliou sa táto búrka taktiež prehnala. Podľa portálu MeteoWeb, 36mm spadlo v Cammarate, v oblasti Agrigento, 33mm v Mazzarrone, v oblasti Catania, 29mm v Riesi či 28 mm v Corleone. Škody boli zaznamenané aj v Kalábrii, kde sa ulicami prehnala prívalová voda, ktorá so sebou zobrala autá a zanechala množstvo nánosov trosiek.

Silné búrky v Taliansku možno očakávať aj počas dnešného dňa, a to hlavne v južnej časti. Tie môžu byť sprevádzané silným vetrom ale aj krúpami.

📷 Titulná fotka: Vi Nuri (fb.com/tornadoinitalia)

Zdieľajte na:    

Diskusia