Fotografia hviezdy Proxima Centauri? Nie, len koliesko salámy! Vedec sa musel ospravedlniť

Vesmír 13.08.2022, 14:24 | red | diskusia

To, čo vyzeralo ako neskutočný vedecký záber, sa nakoniec ukázalo ako veľmi nemiestny vtip. Reč je o údajnej fotografii hviezdy Proxima Centauri, ktorou sa na sociálnej sieti Twitter pochválil francúzsky vedec Étienne Klein. Jeho podlý čin napokon vyšiel na povrch a vedec sa k celej veci vyjadril. Dôvod, prečo si z ľudí vystrelil, vás naozaj prekvapí!

Koliesko salámy
Zdroj: twitter.com / Etienne Klein

článok pokračuje nižšie

Klein zverejnil predčasom fotografiu, ktorú vydával za snímok hviezdy, ktorá je najbližšia hviezda pri našom Slnku. Údajne išlo o Proxima Centauri, pričom podľa jeho slov sa mu fotografia podarila pomocou vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba. „Fotka Proxima Centauri, najbližšej hviezdy pri Slnku, ktorá sa od nás nachádza 4,2 svetelného roka,“ uviedol Klein, ktorý vyzdvihol aj detailnosť fotografie.

Mnohí sa však pri snímku zamýšľali, či je to skutočnosť, keďže sa nápadite podobal na istý druh mäsovej salámy. Následne vyšiel Klein s pravdou na povrch – tí, ktorí fotografii neuverili, odhalili naozaj podlý žart. Totižto, naozaj išlo iba o záber salámy. Za tento žart si však od ľudí vyslúžil poriadnu dávku kritiky. Viacerí totiž napísali, že je maximálne nevhodné, aby sa riaditeľ vedeckého výskumu znížil k takémuto kroku. Klein sa však napokon za svoj žart ospravedlnil a napísal aj dôvod, prečo takto konal. Chcel dať totiž ľuďom príučku, aby neverili všetkému, čo vidia na internete. „Naučme sa dávať si pozor na argumenty autorít, ako aj na výrečnosť určitých obrazov. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí boli šokovaní mojím žartom, na ktorom však nebolo nič originálne,“ uzavrel. 

článok pokračuje nižšie

📷 Titulná fotka: twitter.com / Etienne Klein

Zdieľajte na:    

Diskusia