Dychberúce zábery zrážky dvoch galaxií: Takto zaniká hviezdny motýľ! Podobný osud čaká aj Mliečnu dráhu

Vesmír 14.08.2022, 14:00 | red | diskusia

Celý svet vždy s radosťou sleduje úkazy, ktoré si pre nás pripravil vesmír. Zatmenie slnka, mesiaca, či padanie hviezd a perzeidov patrí medzi tie najpopulárnejšie. Avšak, niekoľko desiatok miliónov rokov od nás došlo k zrážke dvoch galaxií, ktoré sa podarilo zachytiť pomocou teleskopu. Vedci predpovedajú, že podobný osud raz čaká aj našu Mliečnu dráhu!

Zrážka galaxií
Zdroj: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

článok pokračuje nižšie

Neskutočné nebeské divadlo sa podarilo zachytiť Observatóriu Gemini pomocou teleskopu Gemini North. Po zrážke dvoch galaxií NGC 4567 a NGC 4568, ktoré sú od Zeme vzdialené asi 60 miliónov svetelných rokov, vedci očakávajú, že vznikne nová eliptická galaxia. K spojeniu má prísť o zhruba 500 miliónov svetelných rokov. V súčasnosti galaxie pre ich spoločný tvar nazývajú vedci „Vesmírny motýľ“. Sú od seba vzdialené asi 20-tisíc svetelných rokov a podobne, ako Mliečna dráha, majú špirálovitý tvar. Dôvodom zrážky je ich vlastná gravitácia, ktorá ich spája a priťahuje. 


Zdroj: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

Počas zrážky dôjde k spájaniu mračien prachu a plynov. Z tých sa potom začnú formovať nové hviezdy, píše CNN. Vznikne tak obrovské množstvo úplne nových hviezd. Mnoho z pôvodných planét a hviezd zrejme skončí v čiernych dierach, prípadne sa spoja.

článok pokračuje nižšie

Záber zo zrážky galaxií zachytáva aj jasnú supernovu SN 2020fqv v galaxii NGC 4568, ktorú astronómovia po prvý raz pozorovali už v roku 2020. Ide o prudkú explóziu masívnej hviezdy.

Zrážka galaxií
International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

Avšak, podľa odborníkov sa očakáva podobný osud aj našej domovskej galaxie so susednou Andromedou, ktorá je na kolíznom kurze, ako Mliečna dráha. Ide pritom o najdrastickejšie procesy, keďže pri zrážke galaxií sa zráža množstvo hviezd, čiernych dier či planét. Našťastie, nie je zrážok medzi galaxiami vo vesmíre veľa. Odhaduje sa, že k tejto udalosti dôjde asi za 4 až 5 miliárd rokov. Andromeda obsahuje zrejme až bilión hviezd a má podobnú veľkosť ako Mliečna dráha a je vzdialená len 2,5 milióna svetelných rokov. V astronomickom meradle je Andromeda tak blízko, že je viditeľná na našej jesennej oblohe. Môžete to vidieť ako rozmazaný kúsok svetla v tvare cigary, vysoko na oblohe počas jesene.

📷 Titulná fotka: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

Zdieľajte na:    

Diskusia