Horúčavy sa vracajú, hrozia nám znovu supertropické teploty. Ako bude najbližšie tri dni?

Počasie 15.08.2022, 10:05 | emeteo | diskusia

Po nevýraznom minulom týždni, kedy teploty len miestami presiahli 30°C, sa môžme opäť "tešiť" na supertropické teploty ale aj tropické noci. Na akú teplotu sa vyšplhá ortuť teplomera tento týždeň? Bude to už posledná vlna horúčav tohto leta?

Nad strednou Európou sa nachádza teplý a vlhký vzduch, ktorý k nám prúdi od juhu. Ten v tomto týždni vyženie teploty naozaj vysoko.

článok pokračuje nižšie

Už v pondelok sa teploty vyšplhajú až do 35°C na severe Slovenska to bude "len" do 30°C. Okrem tepla bude kvôli vlhkému vzduhu aj dusno. Počítať treba však aj s ojedinelými prehánkami či búrkami z tepla, počas ktorých môže fúkať silný vietor. SHMÚ vydal pre južné okresy aj výstrahu 1. stupňa pred vysokými teplotami. V noci sa môžu objaviť miesta, kde teplota neklesne pod 20°C, no v dolinách môže klesnúť teplota až k úrovni 10°C.

Výstrahy SHMÚ
Výstrahy SHMÚ na pondelok 15.8.2022 Zdroj: shmu.sk

Utorňajšie počasie bude veľmi podobné, ako to v pondelok. Teploty môžeme očakávať do 35°C na severe do 30°C. Počítať taktiež musíme aj s búrkami a počas nich silným vetrom. SHMÚ aj na tento deň vydal výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami pre južné okresy. Noc opäť bude na mnohých miestach teplá a môže prekročiť hodnotu tropickej noci. V dolinách však bude opäť chladnejšie a teplota klesne až do 10°C.

článok pokračuje nižšie

Výstrahy SHMÚ
Výstrahy SHMÚ na utorok 16.8.2022 Zdroj: shmu.sk

Dusné a horúce počasie bude pokračovať aj v stredu. Teplota bude stúpať a dosiahnuť môže 36°C v južných okresoch, na severe stále do 30°C. Prehánky a búrky z tepla nebudú výnimkou. Na tento deň SHMÚ vydal výstrahy aj 2. stupňa pred vysokými teplotami pre južné okresy Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec. Výstrahu 1. stupňa zase pre veľkú časť západného Slovenska, južnú časť stredného Slovenska a juh východného Slovenska.


Výstrahy SHMÚ na stredu 17.8.2022 Zdroj: shmu.sk

Teploty nebudú klesať ani v ďalších dňoch, vyhliadky na druhú polovicu pracovného prinesieme v polovici týždňa. Je však veľmi pravdepodobné, že táto vlna horúčav s vysokými teplotami bude toto leto posledná.

📷 Titulná fotka: Pixabay

Zdieľajte na:    

Diskusia