Obrovská tragédia na Kriváni: Do turistov udrel BLESK! Jasná výzva horských záchranárov

Búrky 16.08.2022, 19:29 | red | diskusia

Ďalšie tohtoročné nešťastie v našich veľhorách. V pondelok podvečer Slovensko obletela správa o tom, že na Kriváni zabíjalo počasie. Do skupiny poľských turistov totiž udrel blesk. Bilancia je hrozivá – jeden Poliak zásah bleskom neprežil, ďalší je v nemocnici. Horskí záchranári preto vyzvali ľudí, aby boli pri návšteve hôr obozretní. 

Zásah na Kriváni
Zdroj: FB / HZS

článok pokračuje nižšie

Žiadosť o pomoc prijala v popoludňajších hodinách Horská záchranná služba (HZS) z modro značeného turistického chodníka pod Kriváňom. "Turistov zasiahol blesk pri náhlej zmene počasia počas túry," uvádza HZS na svojej stránke. Na miesto ihneď smerovali leteckí záchranári s vrtuľníkom, o súčinnosť horskí záchranári žiadali aj Letku ministerstva vnútra. "Blesk udrel do skupiny turistov z Poľska. Na palubu vrtuľníka sa pridal aj horský záchranár. Po prílete k miestu nešťastia bol spolu s lekárkou pomocou navijaka vysadený v teréne. Na mieste medzi skalami ležal nehybne jeden muž, ktorý, žiaľ, nejavil žiadne známky života a lekárka u neho mohla už len skonštatovať úmrtie," uviedla hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Druhý zo skupiny,  33-ročný Poliak utrpel úraz v oblasti tváre a chrbtice. Po zásahu ho odhodilo niekoľko metrov. Horskí záchranári uviedli, že si necítil končatiny. "So záchranármi komunikoval, no na okolnosti nehody si nepamätal a bol dezorientovaný. Záchranári ho pripravili na evakuáciu z miesta v transportnej sieti, počas medzipristátia mu lekárka doplnila liečbu a následne bol v stabilizovanom stave prevezený do nemocnice v Poprade," dodala Hopjaková. 

článok pokračuje nižšie

Horskí záchranári v teréne následne nabalili telesné pozostatky nebohého Poliaka, ktoré boli v súčinnosti s Letkou rezortu vnútra transportované na Štrbské Pleso. Odtiaľ záchranári mŕtvolu terénnym vozidlom dopravili do Starého Smokovca, kde ju odovzdali príslušníkom Policajného zboru a obhliadajúcemu lekárovi.

Horskí záchranári aj v súvislosti s týmto prípadom upozorňujú turistov, aby si pred zvolenou túrou, respektíve v oblasti, kde je cieľ ich túry, pozreli vývoj počasia. "V horách sa počas letných mesiacov výrazne zvyšuje búrková činnosť. Návštevníkom horských oblastí odporúčame, aby na túry nastupovali v skorých ranných hodinách a aby sa pri prognóze búrkovej činnosti vyhýbali exponovaným trasám, z ktorých nemajú kam ujsť," uzatvára HZS.

Podľa portálu imeteo.sk sa počas včerajšieho dňa tvorili prehánky a búrky predovšetkým v horských oblastiach, pričom na našom území udrelo okolo 2050 bleskov. Prevažná časť z nich udierala v horách stredného a severného Slovenska.

Nejde o prvý prípad

Tento rok však nejde o prvý prípad, kedy blesk na horách zabíjal. Avšak, na poľskej strane, kde blesk zasiahol mladého Ukrajinca. Pre neho však príbeh neskončil dobre, zásah bleskom neprežil. V čase tragédie sa snažil o výstup na turistami vyhľadávaný vrch Giewont. 

článok pokračuje nižšie

📷 Titulná fotka: FB / HZS

Zdieľajte na:    

Diskusia