NASA zverejnila ďalšie úchvatné fotografie z teleskopu Jamesa Webba

Vesmír 13.07.2022, 23:27 | emeteo | diskusia

Ako sme v dnešnom článku písali, NASA zverejnila počas dnešnej noci (SELČ) prvú fotografiu z teleskopu Jamesa Webba. Počas dnešného živého vysielania NASA TV o 16:30 (SELČ) odhalila ďalšie fotografie, ktoré teleskop zaznamenal.

Jednou z fotografií, ktoré NASA zverejnila, bol záber na umierajúcu hviezdu, ktorá po tisícky rokov chŕli krúžky plynu na všetky smery a teleskop prvýkrát odhalil, že je zahalená prachom.

článok pokračuje nižšie

Ide o planetárnu hmlovinu s názvom NGC 3132 známej aj ako Južná prstencová hmlovina, ktorá je vzdialená približne 2500 svetelných rokov.

Zomierajúca hviezda obklopená prachom.
Zomierajúca hviezda obklopená prachom. Zdroj: NASA, ESA, CSA a STScI

Na snímkach je vidno dve hviezdy, ktoré sú v tesnej obežnej dráhe. Na ľavej snímke, ktorá bola vytvorená cez Near-Infrared Camera (NIRCam) sú výrazné hviezdy a ich vrstva svetla. Na pravej snímke vytvorenej cez Mid-Infrared Instrument (MIRI) je prvýkrát vidno, že druhá hviezda je obklopená prachom.

článok pokračuje nižšie

Ako ďalšiu fotografiu NASA predstavila Stephanovo kvinteto - zoskupenie piatich galaxií. Táto mozaika je zatiaľ najväčším obrázkom teleskopu, ktorý je asi pätinou priemeru Mesiaca. Má viac ako 150 miliónov pixelov a je zložený z takmer 1000 samostatných fotografií.

Hoci sa toto zoskupenie nazýva "kvinteto", iba štyri z piatich galaxií sú naozaj blízko seba. Piata galaxia, ktorá je najviac vľavo s názvom NGC 7320 je v porovnaní s ostatnými výrazne v popredí, vzdialená 40 miliónov svetelných rokov od Zeme, zatiaľ čo ostatné štyri (NGC 7317, NGC 7318A, NGC 7318B a NGC 7319) sú vzdialené približe 290 miliónov rokov.

Stephanovo kvinteto zachytené teleskopom Jamesa Webba.
Stephanovo kvinteto zachytené teleskopom Jamesa Webba. Zdroj: NASA, ESA, CSA a STScI

Na záver NASA ukázala "kozmické útesy". Ide o "krajinu" posiatu trblietavými hviezdami, ktorá je okrajom neďalekej hviezdotvornej oblasti s názvom NGC 3324 v hmlovine Carina. Snímka zachytáva po prvákrát predtým neviditeľné oblasti zrodu hviezd. Snímka vyzerá ako trojrozmerné útesy, ktorých "vrcholy" sú vysoké približne 7 svetelných rokov.


Okraj hviezdotvornej oblasti NGC 3324. Zdroj: NASA, ESA, CSA a STScI

článok pokračuje nižšie

Teleskop odhaľuje vznikajúce hviezdy, ktoré sú úplne skryté vo viditeľnom svetle. Webbov teleskop je však veľmi citlivý na infračervené svetlo, a tak môže tieto objekty vidieť aj cez kozmický prach. NGC 3324 sa nachádza asi 7600 svetelných rokov od Zeme a nasnámaná bola pomocou Near-Infrared Camera (NIRcam) a Mid-Infrared Instrument (MIRI). 

Pozorovania NGC 3324 objasnia proces tvorby hviezd. 

Zdieľajte na:    

Diskusia