Príroda opäť ukázala svoju silu: Downburst na Považí, aj krúpy na východe! V Dubnici strhlo strechu

Búrky 17.08.2022, 16:29 | red | diskusia

Po dlhom čase sa na Slovensku opäť objavili búrky, ktoré, ako to býva zvykom, napáchali početné škody. V Dubnici nad Váhom strhlo strechu z miestneho závodu, v Prešove padali krúpy. Celkovo udrelo takmer 4000 bleskov a na mnohých miestach intenzívne lialo. Takto to vyzeralo na Slovensku v utorok popoludní!

Strecha v Dubnici
Zdroj: Reprofoto FB / Polícia SR – Trenčiansky kraj

článok pokračuje nižšie

Výstrahy pred búrkami boli vydané ešte v utorok dopoludnia, pričom podľa SHMÚ malo byť v pozore takmer celé Slovensko s výnimkou západu krajiny. Búrky podvečer prekročili naše hranice a doslova sa začala šou. V Dubnici nad Váhom totiž strhlo plechovú strechu, ktorá podľa trenčianskych policajtov poškodila desiatky áut. "Na mieste zasahovali hasiči, škody však pomáhal odstraňovať každý, kto mohol. Našťastie nedošlo k vážnemu zraneniu žiadnej osoby. Škody na majetku však budú vysoké Polícia na mieste vykonala obhliadku, ktorá trvala až do neskorých večerných hodín. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Trenčíne začal v súvislosti s touto udalosťou trestné stíhanie vo veci prečinu Všeobecné ohrozenie," ozrejmili policajti na sociálnej sieti. 

Ako dodali, na základe obhliadky dospeli k záveru, že pravdepodobne zlým technologickým postupom bola zrealizovaná montáž plechovej strešnej krytiny na zadnej hale miestnej firmy. "Počas búrky s krupobitím v poobedných hodinách sa časť plechovej strešnej krytiny odtrhla od strechy, čím poškodila kazetový strop haly tým spôsobom, že urobila viaceré trhliny na strope, ktoré spôsobili zatečenie vody do interiéru haly. Odtrhla sa aj časť vzduchotechniky, následkom čoho zostala diera v kazetovom strope," upozornili s tým, že poškodených bolo až 21 vozidiel, na ktoré strecha spadla. Na tých sú viaceré škrabance, ryhy, preliačeniny, ale aj rozbité okná, prípadne im strecha odtrhla niektoré časti interiéru. Polícia sa preto v rámci vyšetrovania zameria na zodpovedanie otázky, či sa dalo vzniknutým škodám na majetku predísť.

článok pokračuje nižšie

Povaha búrok však bola stacionárna, hýbali sa pomaly a preto škody boli o to väčšie a ich sila o to intenzívnejšia. Na Považí sa dokonca vyskytol aj downburst, čo je vlastne silný nárazový vietor, ktorý sa vyznačuje zostupným prúdom studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Celkovo počas búrok udrelo podľa portálu blesky.bourky.cz takmer 4-tisíc bleskov a najviac zrážok padlo v okolí Prievidze v obci Bystričany. Problémom však neboli len zrážky, ale aj krúpy, ktoré padali najmä na východe Slovenska. Konkrétne v Prešove a okolí sa vyskytli aj 3-centimetrové kusy ľadu. 

Dnešok však bude rovnako, ako utorok, mimoriadne teplý. Na západe Slovenska i v niektorých južných okresoch môže v stredu popoludní vystúpiť teplota na 35 až 36 stupňov Celzia. SHMÚ preto vydal pre tieto okresy výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami. 

Výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami platia predbežne pre celý Bratislavský kraj, takmer celý Trnavský a Nitriansky kraj a niektoré okresy Banskobystrického kraja.

článok pokračuje nižšie

Výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami boli vydané pre takmer celý Trenčiansky a Košický kraj. Teplota sa tam môže miestami vyšplhať na 33 až 34 stupňov Celzia. Výstrahy platia až do 18.00 hodiny.

📷 Titulná fotka: Reprofoto FB / Polícia SR – Trenčiansky kraj

Zdieľajte na:    

Diskusia