Horúčavy opäť bičujú Slovensko, dočkáme sa na konci týždňa ochladenia?

Počasie 17.08.2022, 21:00 | emeteo | diskusia

Od začiatku týždňa na našom území panujú tropické teploty a postupne každým dňom stúpajú. Dočkáme sa tak, ako ku koncu minulého pracovného týždňa, ochladenia aj tento týždeň?

Dnešná noc na našich dvoch staniciach, v bratislavskom Starom Meste a v Pukanci, bola už tretia tropická za sebou. To je dôkaz toho, že sa nad našim územím drží pôvodom tropický vzduch, ktorý k nám prúdi z juhu. Teploty cez deň boli už extrémne vysoké.

článok pokračuje nižšie

Najteplejšie bolo na našej stanici v Bernolákove, kde sa teplota vyšplhala až na 37,1°C, maximum o desatinu stupňa Celzia nižšie bolo v Starom Meste. Supertropické čísla dosiahli stanice aj v Hornom Bare a vo Vajnoroch, kde sa ortuť teplomera zastavila zhodne na 35,1°C. Na zvyšných našich staniciach v Pukanci a na Starej Hore boli teploty okolo 33°C.

Koniec pracovného týždňa ešte zväčša horúci

V nasledujúcich dvoch dňoch bude prílev extrémne horúceho vzduchu vrcholiť. Vo štvrtok na väčšine Slovenska, v piatok sa začne od západu ochladzovať a vysoké teploty postúpia ďalej na východ.

Vo štvrtok SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami pre západné Slovensko a juh stredného a východného Slovenska. Pre okresy hraničiace s okresmi s druhým stupňom výstrahy, je vyhlásený 1. stupeň výstrahy pred vysokými teplotami.

článok pokračuje nižšie

Teploty v noci budú klesať do 15°C, v nížinách sa môžu zastaviť na úrovni 10°C, no na mnohých miestach treba očakávať tropické noci nad 20°C. Cez deň očakávame extrémne horúčavy s maximami 37°C lokálne až 38°C. Na severe maximá dosiahnu úroveň okolo 30°C.

Výstrahy SHMǓ na 18.8.2022
Výstrahy SHMÚ na štvrtok 18.8.2022. Zdroj: SHMÚ (shmu.sk)

V piatok na naše územie od západu začne prúdiť studený front, ktorý ovplyvní počasie hlavne na severe a západe Slovenska. Noc bude ešte na mnohých miestach tropická, no cez deň sa teploty v lokalitách ovplyvnených studeným frontom vyšplhá do 33°C. SHMÚ na tento deň vydal výstrahy 2. stupňa pred vysokými teplotami pre južné okresy stredného a východného Slovenska a výstrahy 1. stupňa pre okolité okresy a časť juhu západného Slovenska, kde sa teploty môžu vyšplhať ešte od 33°C do 37°C.

V piatok treba počítať s veľmi dusným počasím, výskytom prehánok a tvorbou lokálnych búrok, pri ktorých môže vietor mimoriadne zosilnieť.

Výstrahy SHMǓ na 19.8.2022
Výstrahy SHMÚ na piatok 19.8.2022. Zdroj: SHMÚ (shmu.sk)

článok pokračuje nižšie

Počasie cez víkend by malo byť ovplyvnené studeným frontom, ktorý už bude nad celým našim územím. Čakajú nás teda príjemné letné teploty do 30°C. Príjemné počasie však okrem hroziacich prehánok, dažďa či lokálnych, miestami intenzívnych búrok, môže narušiť aj veľmi silný vietor.

SHMǓ vydal aj smogovú výstrahu, netradične pre Bratislavu

Od stredy 17. augusta platí pre Bratislavu smogová výstraha pred zvýšenými hodnotami prízemného ozónu. V pozore by mali byť najmä starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, deti a tehotné ženy. Viac sme sa tejto téme venovali v našom článku.

Zdieľajte na:    

Diskusia