Extrémne sucho odhalilo ďalší kúsok histórie: Po vojnových lodiach sa odkryli stopy dinosaura! Staré sú 113 miliónov rokov

Zahraničie 31.08.2022, 09:35 | red | diskusia

Extrémne suchá už narobili problémy v mnohých krajinách. Vyschli rieky, vodné toky, prípadne je ich hladina tak nízka, že odkrývajú históriu. Po lodiach z druhej svetovej vojny, ktoré odhalil Dunaj pri srbskom Belehrade, sa učinil ďalší skvelý objav! Sú nimi stopy dinosaura staré desiatky miliónov rokov. 

Extrémne suchá trápili Európu a prakticky celý svet od začiatku leta. Situácia bola v polovici augusta už taká zlá, že neďaleko srbského mesta Prahovo pre nízku hladinu Dunaja bolo možné vidieť históriu. Nízka hladina rieky totiž odhalila potopené lode z druhej svetovej vojny, ktoré patrili nemeckým vojskám. Plavidlá boli súčasťou čiernomorskej flotily nacistického Nemecka, ktoré ich v roku 1944 spolu so stovkami ďalších plavidiel potopilo počas ústupu pred sovietskym vojskám. Mnohé z nich počas nízkej hladiny brzdili lodnú dopravu. Viac ako 20 tunajších vrakov je od čias druhej svetovej vojny stále zaplnených tonami munície a výbušnín. Neodborná manipulácia predstavuje nebezpečenstvo pre lodnú dopravu.

článok pokračuje nižšie

Problémy hlásilo aj Španielsko – tam nízka hladina vodných tokov po dlhých rokoch odhalila 7-tisíc rokov starý Dolmen de Guadalperal, známy ako španielsky Stonehenge. Dolmen de Guadalperal tvorí sústava 150 žulových kameňov, jeho vnútorná komora má priemer asi 5 metrov. Na konci prístupovej chodby stojí dvojmetrový kamenný menhir s vytesaným hadom ako ochrancom celej 7.000 rokov starej stavby. Podľa archeológov to pravdepodobne bol slnečný chrám, prípadne pohrebná enkláva.

Unikát objavil nemecký archeolóog Hugo Obermaier v roku 1926, za diktatúry generála Franca ho však v roku 1963 zatopila voda priehrady v rámci projektu na rozvoj vidieka. Odvtedy sa kamene nad hladinu vynorili iba štyrikrát. Nádrž Valdecanas v súčasnosti zadržiava iba štvrtinu plánovaného objemu vody. 

článok pokračuje nižšie

Nedávno však obehla celý svet informácia o tom, že v USA, presnejšie v Texase, v národnom parku Dinosaur Valley boli pre extrémne sucho objavené stopy dinosaurov. Podľa odhadov sú staré približne 113 miliónov rokov. „Väčšina stôp, ktoré boli nedávno odkryté a objavené v rôznych častiach rieky v parku, patrí akrokantosaurovi. Išlo o dinosaura, ktorý v dospelosti dosahoval výšku približne 15 metrov a hmotnosť takmer sedem ton,“ informovala hovorkyňa parku Stephanie Salinas Garcia. Informoval o tom portál imeteo.sk. Svoje stopy v ďalšom texaskom parku - Glen Rose zanechal aj Sauroposeidon, ktorý údajne meral až 18 metrov a vážil 44 ton.

 

Akrokantosaurus
Zdroj: tpwd.texas.gov

📷 Titulná fotka: CNN

Zdieľajte na:    

Diskusia