Najhoršie záplavy v histórii: Pakistan je pod vodou! Škody presahujú desiatku miliárd dolárov, hlásia tisícky obetí

Zahraničie 01.09.2022, 11:50 | red | diskusia

Najhoršie, najtragickejšie, najdrahšie. Tak by sa dali pomenovať záplavy, ktoré aktuálne pustošia Pakistan. Podľa kompetentných je pod vodou už tretina krajiny, pričom ničivý živel si už vyžiadal 1061 životov. Tých môže byť ale viac, keďže sa hasiči a záchranári ešte nedostali do odľahlých oblastí a dedín. Zranenia utrpelo ďalších vyše 1500 osôb. Prírodnú pohromu mnohí označujú za krízu nepredstaviteľných rozmerov.

Povodne v Pakistane
Zdroj: twitter.com

článok pokračuje nižšie

Monzúny síce postihujú Pakistan a celý indický kontinent pravidelne každý rok, a to od júna až do septembra. Majú kľúčový význam pre zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy a pre dopĺňanie vodných zdrojov. Každý rok však prinesú so sebou aj vlnu skazy. Odborníci tvrdia, že tohtoročný rekordne silný monzún je dôsledkom globálnych klimatických zmien.

Podľa kompetentných je v súčasnosti pod vodou už tretina krajiny. Pakistanská ministerka pre klimatickú zmenu Sherry Rahmánová nazvala záplavy spôsobené rekordnými lejakmi krízou "nepredstaviteľných rozmerov". "Celé je to jeden veľký oceán, nie je tam už ani suchej pôdy na to, aby sa tá voda dala vôbec odčerpávať," povedala Rahmánová pre francúzsku tlačovú agentúru AFP.

článok pokračuje nižšie

Tento rok už pritom postihli asi 33 miliónov ľudí, čo je prakticky každý siedmy obyvateľ tohto štátu. Smutná je aj bilancia tamojšieho Štátneho úradu pre živelné pohromy (NDMA), podľa ktorého si monzúny vyžiadali od júna už 1061 obetí na ľudských životoch. NDMA sumarizuje, že tento rok dážď zničil už približne 800-tisíc hektárov ornej pôdy, poškodil 3457 kilometrov cestných komunikácií a podmyl a spláchol do vody 157 mostov.

Pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf označil súčasné záplavy za "najhoršie v histórii Pakistanu ". "Škody na našej infraštruktúre sú obrovské a sú prítomné v celom Pakistane," povedal Šaríf, ktorý dodal, že oprava poškodenej infraštruktúry a poskytnutie pomoci postihnutým bude stáť najmenej desať miliárd dolárov. Premiér zároveň požiadal o medzinárodnú podporu. "Každý cent bude použitý veľmi transparentne," prisľúbil. Jednou z oblastí najviac postihnutých dažďami a záplavami je malebné údolie Kalam v provincii Chajbar Paštúnchwá, kde povodňová voda zmietla celé budovy vrátane ikonického hotela. Ľudia, ktorých domovy zmietla prívalová voda, žijú v stanoch desiatky kilometrov ďaleko od svojich zaplavených dedín a miest.

Z dôvodu alarmujúcej situácie v Pakistane spustila Organizácia Spojených národov od utorka 30. augusta kampaň. V rámci nej chce na okamžitú núdzovú pomoc Pakistanu vyzbierať 160 miliónov dolárov. Do krajiny už v posledných dňoch dorazili lietadlá s humanitárnou pomocou z Turecka či zo Spojených arabských emirátov, zatiaľ čo ďalšie krajiny pomoc prisľúbili.

článok pokračuje nižšie

📷 Titulná fotka: twitter.com/@ajplus

Zdieľajte na:    

Diskusia