Je to oficiálne: V českých Hraběticích zúrilo TORNÁDO! Spôsobilo obrovské škody

Zahraničie 14.09.2022, 09:45 | red | diskusia

Cez víkend sa v Hraběticích v Moravskosliezskom kraji zúrila veterná smrsť, ktorá spôsobila rozsiahle škody. Meteorológovia pátrali po prapôvode tohto javu a zistili zaujímavé skutočnosti. U našich západných susedov totiž zúrilo tornádo. 

To, že išlo o tornádo, potvrdil aj Český hydrometeorologický ústav. „Máme potvrdené, že skutočne išlo o slabšie tornádo. Presnú kvalifikáciu ale ešte nemáme,“ povedala Marie Glofáková z ČHMÚ, pričom dodala, že medzinárodná stupnica má celkom dvanásť kategórií, a to aj s medzistupňami. Konštatuje však, že tornádo, ktoré zúrilo v Hraběticích, patrilo do spodnej škály kategórie. Informuje o tom portál ČT24.

článok pokračuje nižšie

Hrabětice sú pritom osada pri Jeseníku nad Odrou, neďaleko Mikulova, kde silný vietor, ktorý jav sprevádzal, ničil strechy, miestnu kaplnku a polámal stromy. Nebezpečný jav si ale nevyžiadal žiadne obete či zranených. Starosta obce Tomáš Machýček pritom očakáva, že škody sa vyšplhajú na desiatky miliónov českých korún. 

Údajne bol pritom poškodený takmer každý dom. „Škôd je naozaj dosť. Celé to bolo rovnako rýchle, ako nečakané, tu v Jeseníku sme o tom ani nevedeli, tornádo bolo naozaj lokálne, len v Hraběticích. Bolo to úplne rovnaké, ako keď v roku 2009 prišli bleskové povodne,“ povedal šéf samosprávy. Meteorológovia pritom v prvom polroku tohto roku zaznamenali v Česku celkovo tri tornáda, všetky ale boli slabšie. Koncom júna pritom uplynul rok od mimoriadne ničivého tornáda o sile F4. To sa prehnalo južnou Moravou a prakticky zničili 6 obcí a miest. Bilancia bola desivá – 6 mŕtvych a 1200 zničených domov, mnohé obce museli prakticky vybudovať od základov. 

článok pokračuje nižšie

📷 Titulná fotka: FB / Hasiči Odry

Zdieľajte na:    

Diskusia