Hurikán Ian naháňa USA strach: Sledovanie ničivého živlu cez Flightradar! O čo ide?

Zahraničie 27.09.2022, 15:00 | red | diskusia

Hurikány spôsobujú v súčasnosti USA, ale aj Južnej Amerike a ďalším krajinám vrásky na čele. Nechcú nechávať nič na náhodu a preto sa rozhodli sledovať prichádzajúci hurikán Ian smerujúci na Kubu pomocou meracích lietadiel. Čo zistili? 

Hurikánová sezóna je v plnom prúde a aktuálne robí rozsiahle škody v mnohých štátoch. Jeden z hurikánov s názvom Ian sa momentálne presúva nad Kubu. Kým ešte v pondelok ráno dosahoval maximálnu rýchlosť vetra 120 kilometrov za hodinu, o pár hodín neskôr to bolo už takmer 180 kilometrov za hodinu. Ide o štvrtý atlantický hurikán v tejto sezóne pri pobreží USA, pričom prvý bol zaznamenaný len začiatkom septembra. Z Kuby sa má následne presunúť nad Floridu a Tampu. 

článok pokračuje nižšie

Lietadlo Lockheed WP-3D Orions
Lietadlo Lockheed WP-3D Orions. Zdroj: Wikipedia

Američania však nechcú nechať nič na náhodu, a preto sa do boja rozhodli povolať „odborníkov“ – a to tzv. Hurricane Hunters, či lovcov hurikánov. Ide o skupinu, ktorú vytvoril vládny Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA). Tá s tromi špeciálnymi lietadlami lieta cez hurikány, aby pomohla prognostikom a vedcom zbierať prevádzkové a výskumné údaje. Posádky tiež vykonávajú ďalšie výskumné projekty vrátane štúdií oceánskeho vetra, výskumu zimných búrok, výskumu búrok, pobrežnej erózie a leteckých vedeckých letov. Tieto lietadlá sú špeciálne vybavené na sledovanie hurikánov. 

Gulfstream
Zdroj: Wikipedia

článok pokračuje nižšie

Ide o 1 Gulfstream IV (registrácia N49RF a označenie Gonzo) a o lietadlá typu Lockheed WP-3D Orion (registrácia N42RF s označením Kermin the Frog) a Lockheed Martin WC-130J Weatherbird. Všetky tieto lietadlá vykonávali pozorovacie a výskumné lety v okolí hurikánu Ian, respektíve priamo v hurikáne. Na tento fakt poukázala aj známa stránka Flightradar24, prostredníctvom ktorej môžu ľudia na celom svete sledovať pohyb lietadiel. 

Titulná fotka: Zdroj: FB / Flightradar24

Zdieľajte na:    

Diskusia