Hurikánová sezóna je v plnom prúde: Mnohé krajiny sužuje nepriaznivé počasie! Škody sú obrovské, bilancia hrozivá

Zahraničie 28.09.2022, 08:00 | red | diskusia

Hurikánová sezóna tento rok prišla neskôr, ako sa očakávalo, no už teraz ukazuje svoju silu. V mnohých štátoch zanecháva ničivý živel po sebe spúšť, obrovské škody a mnoho zranených či obetí. Kým niektoré štáty sa na to najhoršie ešte len pripravujú, mnohé to už majú za sebou a z hurikánov či tajfúnov sa spamätávajú.

Takto pred týždňom zasiahol Portoriko hurikán Fiona, ktorý sa následne presunul nad Dominikánsku republiku. Nepriaznivé počasie sprevádzal prívalový dážď a silný vietor. Vo východnej časti Dominikánskej republiky spôsobil hurikán materiálne škody, vyvrátil stromy, strhol elektrické vedenia a bilbordy. Riaditeľ Úradu civilnej ochrany Juan Salas informoval, že z rizikových oblastí a z okolia riek a roklín vo vidieckych obciach na východe krajiny bolo evakuovaných približne 800 ľudí.

článok pokračuje nižšie

Susedné Portoriko, ktorým sa ničivý živel prehnal v nedeľu 18. septembra, sa spamätávalo z úplného výpadku dodávok elektrickej energie. Podľa miestnych médií bolo bez elektriny 90 percent krajiny s 3,3 miliónmi obyvateľov. Po hurikáne boli v Portoriku neprejazdné cesty z dôvodu popadaných stromov či zosuvov bahna. Mnohé boli aj zaplavené. Okrem výpadkov elektriny trápili obyvateľov ostrova aj výpadky vody - v pondelok ráno bolo bez tečúcej vody približne 750-tisíc Portoričanov.

Cez víkend zasiahol rovnaký hurikán aj pobrežie Kanady, konkrétne provinciu Nové Škótsko. Bez elektrickej energie bolo vyše pol milióna domácností a vietor, ktorý oblasť sužoval, dosahoval rýchlosť 144 kilometrov za hodinu. Sprevádzal ho aj silný lejak. Úrady odporučili ľuďom, aby ostali v bezpečí domovov a nevychádzali von, pričom si mali dni pred hroziacou pohromou nakúpiť zásoby na minimálne tri dni. V Novom Škótsku a na Ostrove princa Edwarda zaznamenali zrážky až 125 milimetrov. 

článok pokračuje nižšie

Posttropická búrka si podľa úradov vyžiadala najmenej dve obete na životoch a veľké materiálne škody. Napríklad, len v meste Channel-Port aux Basques v Newfoundlande zmietli vlny do mora najmenej 20 rodinných domov. Našťastie sa však pred búrkou podarilo evakuovať asi 200 ľudí. Primátor mesta Brian Button upozornil, že môže trvať celé týždne, v niektorých prípadoch aj mesiace, kým sa ľudia budú môcť vrátiť do domov postavených pozdĺž pobrežia Atlantického oceánu.

Do likvidácie materiálnych škôd v postihnutých oblastiach bola nasadená aj federálna armáda. Hurikán ešte minulý týždeň zavinil smrť najmenej siedmich ľudí  vrátane štyroch v Portoriku, dvoch v Dominikánskej republike a jedného na ostrove Guadeloupe.

Ešte v pondelok 19. septembra zasiahla časti Japonska tropická búrka Nanmadol, ktorá zaplavila mnohé mestá a spôsobila, že domácnosti nemali elektrinu. Desaťtisíce ľudí museli stráviť noc v telocvičniach a iných zariadeniach v rámci preventívnej evakuácie. Rýchlostné vlaky a letecké spoločnosti pozastavili prevádzku. Podľa miestnych médií zranila 114 osôb, 14 z nich vážne a vyžiadala si najmenej dve obete. Jedna osoba je nezvestná. 

článok pokračuje nižšie

Hrozbou je aj blížiaci sa hurikán Ian, ktorý sa pohybuje smerom na pobrežie Floridy. Tá ochromila aj očakávaný štart misie Artemis I k mesiacu, ktorý NASA v sobotu odvolala. 

V nedeľu dokonca zastavili väčšinu leteckej dopravy nad Kanárskymi ostrovmi pre tropickú búrku Hermine, ktorá do obľúbenej dovolenkovej destinácie priniesla silný vietor a početné zrážky. Na letiskách na ostrovoch Tenerife, La Palma, El Hierro, Lanzarote a La Gomera boli zrušené lety. Meteorologická agentúra Aemet až do nedeľnej polnoci vydala červené varovanie pre ostrovy Gran Canaria, La Palma a El Hierro. Pre výstrahy dokonca zatvorili v pondelok aj školy. 

článok pokračuje nižšie

V nedeľu začali úrady na Filipínach s rozsiahlou evakuáciou pre hrozbu silného tajfúnu Noru, ktorý sa blížil k ich pobrežiu. V sobotu zosilnel a dosahoval rýchlosť vetra 185 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že tajfún bude ďalej silnieť, pričom nad pevninou môže dosahovať rýchlosť vetra až 240 kilometrov za hodinu. Jeho súčasťou budú prívalové dažde a silný príboj na pobreží. Oko tajfúnu by mohlo tesne minúť husto osídlené hlavné mesto Manila. Rybárske lode majú podľa nej zakázané vyplávanie na more. Filipínska pobrežná stráž uviedla, že v prístavoch južne od hlavného mesta uviazlo viac ako 1200 pasažierov a 28 plavidiel. V pondelok ráno však miestne médiá informovali, že tajfún si vyžiadal životy 5 záchranárov, ktorých poslala miestna vláda pomáhať  obyvateľom zaplavenej obce San Miguel. Údajne sa na nich zvalil múr a následne sa zrejme utopili. Podľa úradov je tajfún Noru najsilnejší živel, aký tento rok zasiahol pobrežie Filipín. Z domovov bolo evakuovaných viac ako 75-tisíc obyvateľov. 

TItulná fotka: Pixabay

Zdieľajte na:    

Diskusia