Ďalší skvelý výsledok NASA: Vesmírna agentúra testovala obranu Zeme! Hrozil by nám Armageddon?

Vesmír 29.09.2022, 16:46 | red | diskusia

Kultový film  Armageddon sa stal známym po celom svete. Partia obyčajných mužov sa podujala na záchrannú misiu zeme, ktorej hrozí náraz s obrovským asteroidom. Teraz NASA testovala obranu našej planéty v prípade, ak by sa ku nám blížilo rovnaké vesmírne teleso, aké vyhubilo dinosaury. Ako test skončil?

Testovanie obrany Zeme spustila NASA pomocou sondy DART, ktorú do vesmíru poslali ešte pred niekoľkými mesiacmi. Podľa plánu zasiahla mesiac planéty Didymos. Išlo tak o fiktívny asteroid, ktorý mal ohrozovať Zem, aj keď to tak v skutočnosti nebolo a pre nás žiadne nebezpečenstvo nepredstavoval. To, ako sa podarilo zmeniť jeho trajektóriu, zistia vedci v najbližších dňoch či týždňoch. Ide o postup, ktorý sme doteraz poznali len z katastrofických filmov a jeho cieľom bolo zmeniť dráhu telesa, ako sme to videli napríklad v kultovom filme Armageddon.

článok pokračuje nižšie

Test mal šťastný koniec v utorok a odohral sa asi 11 miliónov kilometrov od Zeme, kedy sonda narazila do vybraného mesiaca Dimorphos. Jeho priemer bol asi 160 metrov a pohyboval sa rýchlosťou vyše 22-tisíc kilometrov za hodinu. Išlo o podobné vesmírne teleso, ktoré pred 66 miliónmi rokov vyhubilo dinosaury, keď dopadlo do Mexického zálivu a zahubilo 75 percent vtedajšej fauny a flóry. Po náraze ostal len hlboký kráter. Vedci očakávajú, že nárast mohol zmeniť smer asteroidu o približne 1 percento. NASA náraz s telesom vysielala naživo na sociálnej sieti Twitter. Po náraze vedci z vesmírnej agentúry veselo kričali a tlieskali. 

Titulná fotka: Reprofoto – Twitter.com / NASA

Zdieľajte na:    

Diskusia