To sa tak často nevidí: Vedci z NASA vyhotovili neuveriteľné zábery Slnka! Čo vám to pripomína?

Vesmír 07.11.2022, 09:00 | red | diskusia

Zábery Slnka nás častokrát fascinujú, rovnako ako fotografie planét našej Slnečnej sústavy. Vedci pravidelne skúmajú našu hviezdu, a to nebolo výnimkou ani v uplynulých dňoch. No po tom, ako vyhotovili zábery Slnka, zostali v nemom úžase. Na fotografii totiž vyzerá, ako by sa usmievalo. 

Za tento jav môžu tzv. koronálne diery, ktoré sa tradične objavujú na Slnku. Ide o tmavé škvrny, ktoré sú typické pre miesta na Slnku s nižšou teplotou a slabšou intenzitou röntgenového žiarenia. A aj keď pre vedcov nejde o žiadnu novinku, posledné zábery Slnka spôsobili ošiaľ. Dôvodom je, že na fotografii to vyzerá, akoby sa Slnko na vedcov usmievalo.

článok pokračuje nižšie

„Dnes observatórium slnečnej dynamiky NASA zachytilo Slnko "usmievajúce sa". Tieto tmavé škvrny na Slnku, videné v ultrafialovom svetle, sú známe ako koronálne diery a sú to oblasti, kde do vesmíru prúdi rýchly slnečný vietor,“ vysvetlila NASA na sociálnej sieti.

Fotografia sa za krátky čas stala virálna a mnohí ju prirovnávajú k Slnku zo známej detskej rozprávky s podobizňou batoľaťa. Ďalší si podľa neho vyrezali halloweensku tekvicu.   

článok pokračuje nižšie

Titulná fotografia: Twitter.com/NASA

Zdieľajte na:    

Diskusia