Vrátilo sa leto? Na Balkáne napriek začiatku novembra padali teplotné rekordy: Takmer tropické hodnoty v Bosne a Hercegovine!

Zahraničie 07.11.2022, 18:30 | red | diskusia

Pomaly, ale isto sa blížia Vianoce, s ktorými sú spojené chladné dni. Po mimoriadne príjemnom babom lete sa počasie opäť zhoršilo a na Slovensku máme skôr pochmúrne dni v znamení hmiel. To však nie je prípad štátov na Balkáne. Tam akoby prišla ďalšia letná vlna!

Aj keď u nás bol rekordne teplý október, a to vďaka mimoriadne teplému babiemu letu, ani zďaleka sa nechytáme na teploty, ktoré padali v posledných dňoch na Balkáne. Napriek tomu, že je začiatok novembra a vzduch by sa mal postupne ochladzovať, mali v Slovinsku vyše 26 stupňov Celzia. Ide tak o historicky najvyššie teploty. 

článok pokračuje nižšie

V Bosne a Hercegovine sa teploty dokonca blížili k tropickým hodnotám. V meste Bajna Luka sa teplota prvý novembrový deň vyšplhala až na neuveriteľných 29 stupňov Celzia. Ide o teplotu, ktorou sa prekonal doterajší rekord pre tento mesiac, a to až o 1,5 stupňa. Ten padol ešte v roku 1996. Avšak, nejde o jedinú lokalitu, kde padali rekordy – tie boli prepísané v celkovo až 14-tich lokalitách. 

článok pokračuje nižšie

Až v štyroch mestách namerali teploty vyššie ako 28 stupňov Celzia, v ďalších štyroch nad 26 stupňov Celzia. Obyvatelia ďalších päť miest namerali teploty vyššie ako 22 stupňov Celzia. Iba v Bjelašnici namerali 13,5 stupňa Celzia, ide však o pohorie južne od Sarajeva a rovnomerný vrchol pohoria dosahuje výšku 2067 metrov nad morom.

Zdieľajte na:    

Diskusia