Slováci, pozor! Blíži sa ku nám veľká zmena počasia: Snežiť bude aj v nížinách, kedy to príde?

Počasie 01.12.2022, 14:52 | red | diskusia

Od štvrtka tu máme prvý decembrový deň a v nedeľu by podľa pranostík mala Barbora ťahať sane do dvora. Keďže ani tento rok neprišiel Martin na bielom koni, mnohí očakávajú, kedy Perinbaba zošle snehovú nádielku aj do nižších polôh. Vyzerá to tak, že Slováci si na biele vločky nebudú musieť tak dlho počkať. Podľa predpovedí sa na nás rúti veľká zmena počasia!

Doteraz si sneh mohli užiť len obyvatelia severného Slovenska a vyššie položených oblastí, kde napadla aj súvislá vrstva bielej pokrývky. S príchodom decembra na tento moment netrpezlivo čakajú aj obyvatelia nižších polôh. Meteorológovia majú pre milovníkov snehu dobré správy – už koncom pracovného týždňa by malo snežiť aj v nižších polohách. Bude za to môcť oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá so sebou prinesie aj zrážky, ktoré na mnohých miestach budú snehové. Bolo aj na čase – počnúc 1. decembrom sa totiž začína meteorologická zima. 

článok pokračuje nižšie

Zmena počasia tak so sebou prinesie chladné dni typické pre toto obdobie, pričom sa budú miešať snehové a dažďové zrážky. Oblasť nižšieho tlaku vzduchu z Jadranu by nad naše územie mala prísť už v piatok. Ovplyvňovať počasie však nebude len u nás, ale aj v okolitých krajinách ako je Česko, Rakúsko či Poľsko. Kým na juhozápade budú zrážky len dažďové, na Záhorí by malo aj snežiť, keďže hranica sneženia by sa mala pohybovať zhruba na úrovni 200 metrov nad morom. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Sneženie tak zrejme poteší aj vyššie položené mestské časti Bratislavy, ako sú Karlova Ves, Dlhé diely, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Lamač, Záhorská Bystrica, Kramáre a podobne. Následne sa postupne začne zrážková činnosť presúvať nad zvyšok Slovenska. Pozor by si však vodiči mali dať na poľadovicu, keďže hrozí, že v noci a nad ránom bude teplota len sporadicky stúpať nad 0 stupňov Celzia.  

Zdieľajte na:    

Diskusia