Všetkého veľa škodí: Bez snehu nás opäť čaká veľké sucho! Odborníci vysvetľujú

Sucho 01.03.2023, 09:45 | red | diskusia

Snáď každý z nás si pamätá zimu, keď sme boli deti – snehu bolo na rozdávanie, mrzlo a všetko fungovalo tak, ako malo. Globálne otepľovanie však spôsobuje, že zimy už nie sú to, čo bývali a po snehu častokrát nie je ani chýru, ani slychu. To však so sebou prináša aj rôzne úskalia. Odborníci vysvetľujú, čo nás čaká a neminie. 

Tento rok si väčšina Slovenska poriadnu snehovú nádielku neužila. Aj keď snežilo aj v nižších polohách, o súvislej snehovej pokrývke hovoriť nemôžeme. Zimy, ktoré si pamätáme z našich detstiev, sú už dávno minulosťou, čo však so sebou prináša rôzne problémy. Za normálnych okolností by v tomto období totiž stále sneh bol na väčšine územia. Naproti tomu však zažívame výkyvy počasia, kedy je jeden deň vyše 15 stupňov Celzia a druhý deň padne ortuť teplomera na 5 stupňov Celzia. Tento scenár však nie je nezvyčajný – opakuje sa posledné roky.

článok pokračuje nižšie

„Je koniec februára a prakticky celé Slovensko je bez súvislej snehovej pokrývky s výnimkou hôr a nejakých pozostatkov zo snehovej kalamity v prvej polovici februára. Na Slovensku pomaly, ale isto začína jar. To znamená, že noci sú stále pomerne dlhé, no slnečná intenzita postupne rastie - slnečné lúče dopadajú kolmejšie na zemský povrch a ten viac absorbuje toto žiarenie,“ upozornili odborníci z portálu Severe Weather Slovakia. 

Hrozí ďalšie veľké sucho

Ako dodali, za normálnych okolností by dopadajúce slnečné žiarenie sprvu roztápalo sneh, a to až v prvej polovici marca. Týmto javom by dochádzalo k zavlažovaniu pôdy. Následne by slnečné žiarenie v druhej polovici marca pôdu sušilo, rovnako aj zvyšujúce sa denné teploty. To sa ale nedeje.

„Nakoľko sneh nemáme, tak hneď preskakujeme topenie snehu a slnečné žiarenie sa už teraz využíva na výpar z povrchu - zem rýchlo preschne a následne začnú vyskakovať denné teploty a predčasne sa príroda preberie. Navyše treba jedným dychom povedať, že marec a apríl sú najsuchšie mesiace v roku, takže dlhodobejšie málozrážkové obdobie to len zvýrazní. Lenže, problémom je, že noci sú stále pomerne dlhé a tak nočné mrazy môžu opäť narobiť šarapatu,“ upozornili.

článok pokračuje nižšie

Vysvetlili, že situácia je o to vážnejšia, že dlhodobé vyhliadky naznačujú, na našom území, začiatok málozrážkového obdobia. Podľa slov odborníkov to najbližšie 2 týždne na výraznejšie zrážky veľmi nevyzerá. „Takže pôda rýchlo preschne a ďalej to už poznáte. Situáciu ešte môžu komplikovať občasné vpády pôvodom arktického vzduchu v priebehu mesiacov marec až máj, kedy k nám prenikne veľmi suchý vzduch a ten umožní výraznejší nočný pokles teploty. Tak na záver neostáva iné ako dúfať, že dážď bude prichádzať v pravidelných intervaloch a vyhneme sa tak nepríjemným nočným mrazom, suchu a škodám na úrode,“ uzavreli. 

Titulná fotka: Pixabay

Zdieľajte na:    

Diskusia