Streda priniesla na Slovensko silné búrky: Zábery mračien vám vyrazia dych!

Počasie 22.06.2023, 07:30 | red | diskusia

To, čo sa sľubovalo, sa aj splnilo. Nad územie Slovenska sa v stredu popoludní dostal rozsiahly búrkový komplex, ktorý so sebou priniesol viaceré nebezpečné javy. Ako to už býva zvykom, najhoršia situácia bola na Záhorí, kde sa bolo rozhodne na čo sa pozerať. Zo záberov, ktoré vytvorili Slováci, doslova naskakuje husia koža. 

Búrky na Slovensku
Zdroj: FB / SHMÚ, Severe weather Slovakia

článok pokračuje nižšie

Všetko to začalo v stredu podvečer, kedy nad naše územie prenikol silný búrkový systém. Meteorológovia z SHMÚ informovali, že smeroval na krajný západ Slovenska z Moravy a Dolného Rakúska, ktorý bol sprevádzaný mimoriadnou bleskovou aktivitou (najmä v oblastiach, kde línia narazila na izolované búrky pred ňou), silným vetrom s nárazmi cez 70 km/h a krúpami. Následne sa večer začal presúvať smerom na východ, pričom línia búrok už nebola kompaktná, no mimoriadne silná búrka s mimoriadne vysokou bleskovou aktivitou (v maxime okolo 200 bleskov za minútu) postupovala po 20:30 cez okres Topoľčany.

“Je dokonca rozsiahlejšia ako samotný okres. Nárazy vetra dosahujú 90 km/h a víria veľké množstvo prachu. Prechodne sa vyskytuje aj prívalový dážď a krúpy, výnimočne sú aj väčšie. Podobný vývoj s prechodným lokálnym vývojom intenzívnych búrkových jadier na čele línie očakávame na búrkovom systéme aj v najbližších hodinách. Intenzita sprievodných javov bude preto v rámci búrkovej línie aj naďalej výrazne odlišná,” informovali na sociálnej sieti. 

článok pokračuje nižšie

Fotografie, ktoré meteorológovia zverejnili, však naháňajú husiu kožu. Podľa portálu blesky.bourky.cz bolo za dnešný deň nateraz zaznamenaných vyše 104-tisíc bleskov. Na Záhori dokonca spôsobili búrky aj problémy v doprave, a to najmä v tej železničnej. Popadané stromy totiž zablokovali hlavný železničný ťah medzi Bratislavou a hranicami s Českom, ale aj medzi Leopoldovom a Nitrou. Popadané Stromy a konáre hlásili aj vodiči na cestách pri Žiare nad Hronom či v okolí Topoľčian. 

Zaznamenané blesky
Zdroj: blitzortung.org

Zaujímavá situácia bola v Pukanci, kde máme našu meteostanicu. Podľa nej totiž búrka prišla rýchlo, s intenzívnymi zrážkami. Okrem toho klesla teplota z 26 stupňov na 17 a tlak vzduchu stúpol o 5 hPa. Tieto mimoriadne silné búrky sa vytvorili nad Francúzskom ešte v utorok v noci. Podľa portálu imeteo.sk sa cez Slovensko prehnalo derecho, teda veterný jav, ktorý so sebou prináša početné škody na mnohých miestach, pričom nárazy vetra musia dosahovať rýchlosť 25 metrov za sekundu, teda 90 kilometrov za hodinu a musia zasiahnuť oblasť minimálne 400 kilometrov. 

článok pokračuje nižšie


Zdroj: emeteo.sk

Zdroj titulnej fotografie: Štefan Vavro / fb.com/severe.weather.slovakia

Zdieľajte na:    

Diskusia