NESKUTOČNÉ nebeské divadlo: Slovákov uchvátila ružová polárna žiara! Kde ju bolo možné vidieť?

Domáce 06.11.2023, 08:49 | emeteo | diskusia

Tak takéto okamihy niektorí zažijú len raz za život. Reč je o nebeskom divadle, ktoré sa dnes večer objavilo nad Slovenskom. Obyvatelia boli obrazom na oblohe uchvátení a so svojim úlovkom sa podelili aj na sociálnej sieti. Zábery, ktoré vyhotovili, doslova vyrážajú dych!

Celé sa to udialo na mnohých miestach na Slovensku. Ľudia húfne vychádzali von, aby si nenechali ujsť nebeské divadlo v podobe polárnej žiary. Tá bola mimoriadne silná a bolo ju možné vidieť aj voľným okom. Podľa mnohých bol dnešný úkaz jeden z najintenzívnejší z histórie žiar nad našim územím. Za to, že bolo možné vidieť polárnu žiaru nad Slovensko, môže masívna erupcia na Slnku, ktorá ju doslova vysunula až do našich končín. K tejto geomagnetickej búrke došlo počas dňa. “Polárnu žiaru spôsobujú nabité častice, najmä elektróny a protóny, ktoré sú uvoľňované zo Slnka a keď narazia na zemskú atmosféru, reagujú s plynnými molekulami a vytvárajú svetelnú šou,” vysvetľuje imeteo.sk.

článok pokračuje nižšie

Žiaru bolo vidieť od hlavného mesta až po východ všade, kde bola jasná obloha. Uchvátila však nielen Slovákov, ale aj obyvateľov okolitých štátov. Dôležité bolo pozerať sa na severný obzor. Ak ste túto nádheru nevideli, nezúfajte! Podľa predikcií bude príležitostí ešte niekoľko. Podľa odborníkov sa žiary môžu vyskytovať od pondelka až do stredy, najpravdepodobnejšia príležitosť bude v pondelok od 17:30 do 19:30. Je však možné, že nebude tak intenzívna, ako tá dnešná. 

Predpoveď polárnej žiary
Zdroj: swpc.noaa.gov

článok pokračuje nižšie

Titulná fotka: emeteo.sk

Zdieľajte na:    

Diskusia