Ďalšia tragédia pre nezodpovednosť ľudí: V Malej Fatre zasiahol blesk turistu!

Búrky 17.08.2022, 09:37 | red | diskusia

Ani nie 24 hodín po jednej tragédii sa v našich horách stala dalšia. Ešte v pondelok popoludní zasiahol blesk skupinu Poliakov na Kriváni a v utorok popoludní turistu v Malej Fatre. Toho museli s ťažkými zraneniami previesť do nemocnice. Horskí záchranári preto ešte viac apelujú na ľudí, aby pozorne pri plánovaní výletu v horách sledovali aj počasie.

Turisti v Malej Fatre
Zdroj: FB / ATE

článok pokračuje nižšie

Podľa medializovaných informácií išlo o českého turistu, ktorého nepriamo zasiahol blesk. Utrpieť mal poranenia hlavy, ruky, údajne sa sťažoval aj na bolesti chrbtice či rebier. Na pomoc mu okamžite po ohlásení prípadu išli horskí záchranári, ktorí si na pomoc zavolali aj leteckých záchranárov.

"Keďže búrka neustávala, pokračovať na hrebeň medzi Poludňový grúň a severný vrchol Stien bolo nebezpečné a riskantné. Záchranári čakali na zlepšenie podmienok. O súčinnosť požiadali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zo Žiliny, ktorá čakala na základni rovnako na zlepšenie poveternostných podmienok," uviedla horská služba na sociálnej sieti.

 

článok pokračuje nižšie

Skupine turistov následne odporučili, aby pomaly a opatrne zliezli dolu a preniesli zraneného turistu pod hrebeň na bezpečnejšie miesto. Na hrebeni totiž v tom čase zúrila búrka. “Tu prečkali do príchodu zdravotnej pomoci. Po vyzdvihnutí vrtuľníkom pacienta transportovali do nemocnice," priblížili horskí záchranári.

Len deň po ďalšej tragédii

Len v pondelok podvečer sa pritom stala podobná tragédia. Na Kriváni totiž do skupiny poľských turistov udrel blesk, pričom jeden z nich zomrel a ďalší utrpel ťažké zranenia. "Turistov zasiahol blesk pri náhlej zmene počasia počas túry," uvádza HZS na svojej stránke. Na miesto ihneď smerovali leteckí záchranári s vrtuľníkom, o súčinnosť horskí záchranári žiadali aj Letku ministerstva vnútra. "Blesk udrel do skupiny turistov z Poľska. Na palubu vrtuľníka sa pridal aj horský záchranár. Po prílete k miestu nešťastia bol spolu s lekárkou pomocou navijaka vysadený v teréne. Na mieste medzi skalami ležal nehybne jeden muž, ktorý, žiaľ, nejavil žiadne známky života a lekárka u neho mohla už len skonštatovať úmrtie," uviedla hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Viac sme písali vo včerajšom článku.

📷 Titulná fotka: FB / ATE

Zdieľajte na:    

Diskusia