Dnes bolo mimoriadne horúco, zajtrajšie ochladenie bude mať meškanie. Očakávame ešte 38°C

Počasie 18.08.2022, 19:30 | emeteo | diskusia

Dnešná noc bola opäť mimoriadne horúca na viacerých miestach. Na našich staniciach bolo najteplejšie na mestskej stanici v bratislavskom Starom Meste. Tu teplota počas noci medzi 22:00 a 6:00 neklesla pod 23,6°C. Ďalšou stanicou, na ktorej bola teplota mimoriadne vysoká, bola tá v Pukanci. Minimálna nočná teplota klesla na 23,2°C. Tropickú noc sme zaznamenali aj na stanici Vajnory s hodnotou 20,6°C a na sebechlebskej Starej Hore, kde bolo minimum 20,4°C

Veľmi teplá noc bola podľa meraní SHMÚ aj na Záhorí. Na mnohých miestach sa okolo 23. hodiny ochladilo na približne 20°C, no následne pred polnocou začalo mierne fúkať a teplota stúpla až na 26°C. Vysoká teplota ostala počas celej noci, a preto pred pol šiestou ráno bolo napr. v Plaveckom Štvrtku až 25°C.

článok pokračuje nižšie

Denné teploty boli mimoriadne horúce

Až na štyroch zo šiestich našich meteostaníc sme zaznamenali supertropický deň, ktorý bol aj výrazne nad hranicou 35°C. Najteplejšie bolo v Bernolákove, kde sa teplota vyšplhala na 37,7°C, nasledovalo Staré Mesto s maximom 36,9°C, o štyri desatiny stupňa Celzia menej bolo nameraných v Hornom Bare a vo Vajnoroch 35,7°C. Na staniciach Pukanec a Stará Hora bolo od 33,2°C resp. 34,1°C.

Vývoj teploty na stanici Bernolákovo
Vývoj teploty na stanici Bernolákovo. Zdroj: eMeteo.sk

Ochladenie hlási meškanie, horúčavy udrú aj v piatok

článok pokračuje nižšie

Vo včerajšom článku sme spomínali príchod studeného frontu na naše územie, ktorý prinesie ochladenie na nadchádzajúci víkend. Ten však bude meškať a aj počas piatku si na väčšine územia "užijeme" veľmi horúce počasie.

V noci bude opäť mimoriadne horúco. Najnižšie nočné teploty budú v rozmedzí od 24°C do 17°C, v dolinách môže teplota klesnúť do 10°C. Denné teploty sa vyšplhajú dokonca ešte vyššie ako dnes, a to hlavne v južných okresoch. Maximá očakávame až na extrémnych 38°C, na severe niečo cez 30°C. 

Od západu však k nám začne prúdiť studený front, s ktorým sa môžu objaviť prehánky alebo aj búrky, miestami aj intenzívne hlavne na v západnej a severnej časti Slovenska.

SHMÚ zmenil svoju včerajšiu výstrahu na piatok a dnes vydal aktualizovanú výstrahu pred vysokými teplotami. Tá už ukazuje aj najvyšší tretí stupeň, ktorý platí pre južné okresy Slovenska, a to Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota.

Pre zvyšnú časť západného Slovenska a južnú polovicu stredného a východné Slovenska platí výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami, pre Žilinu a okolie, Brezno a severnú časť východného Slovenska platí výstraha 1. stupňa.

článok pokračuje nižšie

Výstraha SHMÚ pred vysokými teplotami na piatok 19.8.2022
Výstraha SHMÚ pred vysokými teplotami na piatok 19.8.2022. Zdroj: SHMÚ (shmu.sk)

Ochladenie, avšak stále s vysokými teplotami

Studený front, ktorý na naše územie dorazí počas víkendu vzduch síce schladí, ale minimálne teploty počas noci môžu stále prekonávať aj 20°C. Maximálne teploty počas soboty budú ešte stále nad 30°C, v nedeľu na väčšine územia do 30°C, nad 30°C už len vo východnej časti Slovenska, kde je ešte podľa SHMÚ ešte na krajnom východe výstraha 1. stupňa pred vysokými teplotami.

Na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky, dážď, lokálne búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Takéto počasie možno očakávať aj začiatkom budúceho týždňa.

📷 Titulná fotka: SHMÚ (shmu.sk)

Zdieľajte na:    

Diskusia