ÚŽASNÝ miľník: Webbov ďalekohľad spravil mimoriadne kvalitné zábery Jupitera!

Vesmír 24.08.2022, 08:00 | red | diskusia

Tak to sa tak často nevidí. Po fotografii hviezdy Proxima Centauri, ktorá sa následne ukázala ako podvrh, zverejnila NASA fotografiu ďalšej hviezdy. Pomocou Webbovho ďalekohľadu sa totiž podarilo spraviť záber najväčšej planéty našej galaxie – Jupitera. Zábery doslova vyrážajú dych.

Jupiter
Zdroj: Twtiter.com / NASA Webb Telescope

článok pokračuje nižšie

Pohľad na planétu Jupiter sa podarilo vyhotoviť ešte v júli pomocou vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba. Predmetné zábery zobrazujú polárne žiary, obrovské búrky, mesiace a prstence obklopujúce Jupiter v detailoch. Astronómovia hovoria o "neuveriteľných" záberoch. Na fotografii je vidno aj búrku na južnej pologuli, ktorá je rozsiahla a ľahko by pohltila celú Zem. Ide o bielu škvrnu na zábere. Podľa vedkyne Heidi Hammelovej, ktorá sa zaoberá pozorovaním Slnečnej sústavy, biele škvrny značia vysoko položenú oblačnosť a tmavé pruhy sú miesta s nízkou oblačnosťou. 

Infračervené fotografie boli umelo zafarbené, aby vynikli ich črty. Tento postup vedci zvolili z dôvodu, že infračervené svetlo je pre ľudské oko neviditeľné, informovalo BBC.

"Takto sme Jupiter ešte nevideli. Je to neuveriteľné. Úprimne povedané, nečakali sme, že to bude až také dobré," uviedla astronómka Imke de Paterová z Kalifornskej univerzity. 

článok pokračuje nižšie

📷 Titulná fotka: Twtiter.com / NASA Webb Telescope

Zdieľajte na:    

Diskusia